Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Viu Morella >
  4. Morella accessible
facebook twitter
Imatges: 1 2

Morella accessiblevolver

Tal i com reconeix la Llei 15/2018, de 7 de juny de Turisme, Oci i Hospitalitat i el Codi Ètic del Turisme Valencià, totes les persones, amb independència de les seues capacitats, tenen dret a disfrutar dels recursos i serveis turístics. Amb aquesta premisa, Morella es planteja el repte d'adaptar els seus recursos turístics per a que puguen ser visitats per qualsevol persona. Malgrat la complexitat i les profundes reformes que adaptar uns carrers empedrats i arrapats a la vessant de la muntanya suposaria, com a mínim una informació veraç i concreta pot facilitar que els nostres visitants comprenguen com és moure's per la nostra ciutat medieval.

A l'oficina de turisme disposem d'un llibre en braile per a persones invidents en el qual apareix informació en general de tota la Comunitat Valenciana, des de dades geogràfiques i històriques, fins recursos naturals com platges, parcs naturals, etc.

Les persones amb mobilitat reduïda (PMR) deuen arribar a Morella dirigint-se cap al Portal de Sant Miquel, que és l'accés principal per als nostres visitants. Just abans de la pujada al pàrquing municipal, hi ha dues places d'aparcament habilitades. Darrere d'aquest portal es troba l'oficina de turisme, punt d'informació per situar les coses en un plànol i preguntar qualsevol dubte.

Cal tindre en compte que els carrers de Morella que són plans, és a dir, els carrers que anem a recórrer, més estrets i per on poden transitar vehicles, estan adoquinats. En aquests carrers no es pot estacionar: dintre de muralla l'aparcament està restringit a vehicles autoritzats i residents (zona verda). Els vehicles amb targeta per a PMR poden estacionar dintre de muralla si van identificats.

Una vegada dintre del recinte emmurallat, trobem que la majoria d'establiments i espais patrimonials, tenen alguna dificultat, com escalons o estretor, degut precisament a aquesta condició que la muntanya i el seu clima imposen als seus ocupants, i al fet d'estar ubicats en edificacions antigues que mai contemplaren la mobilitat reduïda o les dificultats sensorials com una necessitat.

 

 

Al voltant del carrer principal és on es concentra la zona comercial, precisament per ser aquesta la zona de fàcil accés. Al carrer principal es troba l'Ajuntament, edifici gòtic del s. XIV que continua utilitzant-se per al que es va crear, avui dia ja amb rampes d'accés i ascensor.

Seguint pel mateix carrer ens trobem amb els portals (C/ Blasc d'Alagón), imatge icònica de la urbanística morellana i on alguns establiments tenen terrasses preparades per a sentar-se a degustar la nostra gastronomia o refrescar-se de les calors de l'estiu. D'ací es puja pel carrer Mare de Déu de Vallivana fins a la Basílica de Santa Maria, joia del gòtic valencià accessible i que mereix ser visitada. Poden descarregar-se el plànolper localitzar cadascun d'aquests punts.

L'explorador de destins amb cadira de rodes Miguel Nonay, feu aquest recorregut i ens ho mostra en el següent vídeo.

D'ahí al Convent de Sant Francesc, única entrada possible al Castell, es puja pel C/ Hospital. En aquest punt s'ha de valorar l'accessibilitat segons les nostres capacitats, ja que l'entrada al Convent de Sant Francesc té 10 escalons de pedra i en el seu interior està ple de desnivells que se salven amb escalons, de vegades 2 però d'altres vegades 7. Després del claustre, amb sól de grava, es puja per un camí de terra cap al Castell, l'últim tram del qual té una escalinata de 98 escalons per arribar a la plaça d'armes. Aquests espais són impossibles de transitar amb cadira de rodes. No existeix trenet per recórrer-lo i si el visitant té problemes respiratoris, deu valorar les seues forces per decidir-se a visitar-los.

En cada apartat de cada monument hem afegit la informació sobre la seua accesibilitat.

Més que Morella

A més de visitar Morella, és possible que vulguem disfrutar també d'altres poblacions i d'altre tipus d'activitats. A l'oficina de turisme facilitem mapes i guies amb explicacions, i es pot consultar el web www.elsports.es. També les empreses Saltapins i Escape Morella ofereixen les seues activitats a persones amb discapacitat, adaptant-se a les seues necessitats.

El mateix Miguel Nonay recorre altres destins pròxims a Morella i el nostre Ajuntament. Ho podeu vore ací.

Tant les empreses citades com els preus de les entrades a monuments, contemplen el descompte pertinent per a persones amb diversitat funcional.

A Morella tenim a més un lavabo públic accessible, just a la parada de l'autobús del Portal de Sant Miquel. i el nostre centre de salut té 24h d'atenció.

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge