Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Productes de la terra >
  4. El Tèxtil i Oficis Artesans
facebook twitter
A l'abric d'una manta morellana
Imatges: 1
A l'abric d'una manta morellana

El Tèxtil i Oficis Artesansvolver

AL CALOR D'ANTIGUES TRADICIONS

En els oficis i telers de la Vila de Morella hi ha emprats, en les Fàbriques de cordellates, estamenyes, barranganes, etc 81 Persones: Pelaires, Tundidors i altres 49: Sastres 18; Sabaters 12; Ferrers i els seus agregats 23; Obrer i Fusters 11; Espardenyers 21; i Pagesos 114, són els que resideixen en les Masies, Cases de Camp o Massos. (Paràgraf de la Relació del corregimiento de la Vila de Morella. 1770)

La indústria tèxtil ha dirigit el destí de Morella durant segles, fins que en les primeres dècades del segle XX es va iniciar un temps de decadència que va provocar el tancament d'empreses i fàbriques i, per tant, l'emigració de desenes de veïns de la ciutat, i d'altres localitats dels Ports, cap a terres catalanes. Ha passat molt temps i a pesar de l'èxode d'una població que patia la crisi dels anys vint, la societat morellana no ha perdut la seua tradició tèxtil.

Morella i tota la comarca dels Ports ha estat en la història terra de producció tèxtil, on s'elaboraven teles per a faenes agrícoles i ramaderes, sacs, taleques, flassades de pastor, muleras, alforjas, i teles, que en alguns casos se segueixen fabricant, per a peces de vestir, d'ús domèstic, flassades, cobertors, tovalloles... Una comarca que exportava a nombrosos països. I també a Espanya on, entre altres oficis, "el faixero" era una figura coneguda que recorria el país, les fredes terres castellanes per a vendre flassades i faixes de llana i de cotó. En Cinctorres, localitat tradicional de confecció de faixes de cotó El Faixero és un ofici reconegut de la història local que avui segueix confeccionant faixes, entre altres exemples, per als Sanfermins de Pamplona.

 

Passejant els carrers de Morella ens trobem amb diversos comerços que han recuperat aquesta indústria tèxtil, empreses familiars que segueixen oferint productes antics com flassades, alforges, o faixes morellanes. Però també hi ha una interessant oferta de peces de llana. Morella era una ciutat de cardadores, tintorers, teixidors..., on es creaven robes d'ús quotidià i també indumentàries per a festives mediterrània. Avui és un dels productes que més adquireix el visitant que pot triar entre una variada oferta de comerços de roba i complements.

També perduren en el temps altres oficis, artesanies que mantenen bellesa i qualitat, com és la terrisseria, la fusta tallada, el vímet, la forja... Hi ha comerços que mantenen aquests productes artesanals que al llarg de la història han deixat la seua petjada en la fusta artística dels ràfecs, en la forja que presideix balconades i portes...

 

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge