Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Productes de la terra >
  4. La Tòfona
facebook twitter
Assaborir les entranyes de la terra de Morella
Imatges: 1
Assaborir les entranyes de la terra de Morella

La Tòfonavolver

L'OR NEGRE DE LA TERRA

La tòfona negra de Morella és un volgut i sabrós fruit de la terra i tot un referent del sector espanyol. La seua recol·lecció i comercialització, no regulada, és un dels seus enigmes. La temporada s'estén entre novembre i febrer i el mercat morellà de la tòfona se celebra cada divendres, a la nit, sense que ningú es percate d'aquesta activitat. Solament la penetrant olor de la tòfona en les proximitats del Portal de Sant Mateu delata la presència d'unes transaccions que poden arribar a xifres disparades. Ací es donen cita nombrosos compradors, procedents d'Aragó i Catalunya, i una bona quantitat d'aquest tubérculo carpóforo que s'obté en les terres de Morella i dels Ports es trasllada a França on es comercialitza. De fet, la tòfona va ser coneguda a Morella quan en els anys cinquanta del segle XX uns ‘cercadors' francesos viatjaven a aquesta comarca per a cercar en les muntanyes ‘alguna cosa que tenia una forta olor'. Una llegenda més que se suma a la història de la tòfona i als seus esmentats poders afrodisíacs. La tòfona ja consumida en l'antic Egipte, era manjar de grecs i romans, prohibida en l'Edat Mitjana, però consumida per la noblesa, i ressuscitada en el Renaixement en la cuina francesa.

La tòfona negra o de Perigord, coneguda com ‘l'or negre' de la cuina, naix en les entranyes de la carrasca, establint una simbiosi de la qual es beneficien tant el fong com la planta leñosa. Les condicions climatològiques han de ser molt precises. Les seues necessitats hídriques precisen humitat a la primavera i estiu i, a més, desenvolupar-se en zones altes i fredes.

Aquest procés és vigilat i els arbres trufers són cuidats amb zel pels seus propietaris que segueixen cercant el fruit amb l'ajuda de l'olfacte dels ‘gossos trufers'. El preuat fruit es caracteritza per l'aspecte globos, negre, aspre i irregular, afegint el seu perllongat i forta olor. Pot adquirir-se en els establiments agroalimentaris de la ciutat.

 

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge