Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Productes de la terra >
  4. Manta Morellana
facebook twitter
Teler on naix la manta morellana
Imatges: 1
Teler on naix la manta morellana

Manta Morellanavolver

TOTS ELS COLORS DE MORELLA

La tradició tèxtil de Morella, els productes de la llana, és una de la més antiga i durant segles ha estat la primera activitat econòmica d'aquesta ciutat i de tota la comarca dels Ports. Aquesta activitat artesanal es remunta al segle XIII, durant l'Edat Mitjana Morellana era una factoria tèxtil, cada casa era un obradror, produïa, i la llana del esquileo dels seus ramats es filava amb el fus i la rueca. La ciutat va arribar a contar amb centenars de telers. Es teixien catifes, teles i draps, cordellats, barraganes i tartanes. Llana i cotó, lli... Ja en aquesta època Morella comerciava amb altres països del Mediterrani, sobretot Itàlia, abastint de productes tèxtils.

Més endavant, les alforjas, la faixa morellana, la flassada morellana, les flassades muleres, les de pastor... van ser productes que van marcar l'oferta en el segle XVIII, XIX i XX. Encara queden alguns telers, que poden visitar-se i que produeixen flassades, faixes, alforjas i teles de gran bellesa, colorit i qualitat. És un art manual i creatiu, transmès de generació en generació.

Durant el segle XIX i principis del XX, la població morellana vivia exclusivament de la producció tèxtil i derivats, com tints, amb complexos industrials tan importants com ho va ser la Fàbrica Giner, entaulant una important connexió amb la indústria catalana.

La manta morellana destaca pel seu disseny, franges horitzontals, per la combinació de colors vius. Es confeccionen en llana i en cotó i pot adquirir-se en diversos establiments dedicats a la venda d'aquesta artesania i també de jerseis de llana. Aquestes teles morellanes han evolucionat en quant a funcionalitat i avui s'adquireixen, no solament com flassades o cobertors, sinó també per a crear cortines, camins de taula, coixins, bosses, fins i tot, roba i accessoris per a indumentàries festives i culturals.

 

 

CAP A MORELLA

A hores altes revisc el teu contorn
per a besar el teu aire i envoltar
les teues muralles Morella
i acollir-me al teu asil i asimiento
doncs solitud em mossega
aranya negra vol enverinar
el vi de la meua bota de monter
per detenir el meu vell cor
i jo solament vull recordar ací
a algú que vaig estimar
feliç damunt d'una manta de colors
reviure'ns a mi i a la xicona
les nostres siluetes juntes
el més bell que mai jo vera

JOSÉ AGUSTÍN GOYTISOLO, 1996

 

 

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge