Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Cultura i Patrimoni >
  4. Festa i Cultura
facebook twitter
Calor i colors per a no oblidar
Imatges: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Calor i colors per a no oblidar

Festa i Culturavolver

SANT ANTONI, LA SANTANTONADA

Festa medieval del foc, de dimonis i sants,

de música i de la vida en el camp

L'any festiu de Morella s'obri al gener amb Sant Antoni, festa integrada en el cicle dels Santantonades dels Ports, un dels esdeveniments més antics, atractius i bells de la Comunitat Valenciana. És possible seguir des de Morella una ruta de Santantonades  entre els pobles propers, Forcall, Villores, Herbers, Ortells, Castellfort. Olocau, Vilafranca, Cinctorres, La Mata de Morella, Sorita, Portell, La Todolella... ja que la seua celebració es perllonga durant gener i febrer i els dies de la festa s'extenen tot un cap de setmana.

La festa a Morella se celebra el cap de setmana posterior al dia de San Antoni (17 de gener). És la cita festiva per excel·lència de la gent del camp, festa medieval que uneix tradicions religioses i paganes. El divendres s'alça una monumental "barraca", al costat de l'Església Arciprestal, creada amb branques seques de pi i carrasca, sostinguda per un eix central que és un gegant tronc de fusta. A la nit s'escenifica La Vida del Sant, en la Porta dels Apòstols de l'Església Arciprestal. Aquest Acte Sacramental conta amb gràcia les temptacions que va patir San Antoni. Després es pren l'enorme foguera que ofereix llum i calor en una nit de fred, mentre els dimonis corren en algaravia. Després es passegen els carrers morellans acompanyant la música i la lletra de les tradicionals *Albades" morellanes, detenint-se la comitiva en la Casa Cofradia dels Llauradors per a degustar les típiques pastes de Sant Antoni, el "panoli" acompanyat d' aiguardent de la zona i de moscatelL.

A l'endemà, el dissabte, es representen, recorrent els carrers morellans, diverses activitats relacionades amb la vida en el camp, la "llaurà", la sega, la matança del gorrino,l' elaboració d'embotits en el Mondongo. També s'escenifica" El Contrabando", paròdia d'aquelles trobades entre carabiners i contrabandistes.

CARNESTOLTES

Morella s'omple d'imaginació, color i alegria


És una de les festes més divertides i concorregudes de l'any. El Carnestoltes de Morella és una tradició arrelada en la vida de ciutat amurallada. Els morellans i morellanes es disfressaven criticant l'actualitat i a les autoritats i se celebrava del diumenge al dimarts anteriors a l'inici del període de Quaresma, quedant suspesa la festa després de la Guerra Civil. Ara se celebra el primer dissabte de Quaresma, el següent cap de setmana de la celebració habitual d'aquesta festa que marca el calendari catòlic. La festa comença el divendres en els locals d'oci, pubs i discoteques i la gran desfilada es desenvolupa el dissabte a la tarda, recorrent els principals carrers. El Carnestoltes de Morella és únic, per celebrar-se un cap de setmana diferent, per haver recuperat el seu costat crític, sarcàstic i molt divertit, per la quantitat de gent que elabora disfresses d'una gran imaginació i perquè té com senyal d'identitat una total llibertat organitzativa. La desfilada és oberta i pot incorporar-se tot el món. A la nit, la música en el carrer perllonga les hores de diversió i colorit. També se celebra, el mateix dissabte, però a la tarda, el Carnestoltes Infantil.

SETMANA SANTA

La solemnitat i el silenci de les processons

Complint la tradició del calendari religiós, la celebració comença el Diumenge de Rams amb la benedicció d'aquests símbols, que a Morella són branques de romaní, en el convent de Sant Francesc. A més, fa diversos anys que un grup de joves morellans ha promogut la realització de la Trencà de l'Hora, seguint les tradicions dels veïns pobles de Terol. El divendres, el Divendres Sant, es realitza el Viacrucis, conegut per les Creus, ruta que transcorre pel castell. Les processons de Morella es caracteritzen per la seua solemnitat, austeritat, i per el rigor del color negre de les indumentàries de la Cofradia dels Dolors. En la processó del Dijous Sant, els nasarens, curolles, porten en les seues mans un Misteri, símbol que representa els passatges de la Passió de Jesús. Cal destacar que aquesta processó és de les poques de la Comunitat Valenciana que conserva el pas de tots els Misteris de la Passió. El Divendres Sant se celebra, també de nit, la processó del Sant Soterrament.

ROGATIVES I ROGATGES

Celebració de la primavera, benedicció del cel, la terra i la vida

Amb l'arribada de la primavera Morella mira el cel i la terra. És temps de celebració d'un ampli calendari de rogatives ,rotllosi primes. El primer dissabte del mes de maig se celebra la més multitudinària, la Rogativa al Santuari de la Verge de Vallivana. per a honrar a la patrona de Morella. Centenars de persones recorren a peu els 25 quilòmetres que separen la ciutat del santuari, situat al costat de la carretera N-232. El retorn, també a peu, es realitza el diumenge. La Rogativa és una tradició molt arrelada que se celebra tots els anys al maig, excepte quan Morella celebra el Sexenni. En l'any sexenal aquesta rogativa cobra una impressionant solemnitat i se celebra a l'agost. El poble morellà descendeix al Santuari per a traslladar la imatge de la Verge de Vallivana fins a Morella i celebrar les Festes del Sexenni. La imatge roman en la ciutat fins al mes d'octubre que torna a ser traslladada al Santuari.

A més de la Rogativa, des del 25 d'abril, (San Marc), i fins al 10 de juliol (San Cristófoll) Morella obri el seu calendari de "Rotllos i Primes". Consisteix que algunes persones, bé per torn rotatori entre els habitants de les masies pròximes a les ermites o creus de terme, o bé per "promeses" que realitzen els morellans, reparteixen rotllos als assistents, realitzats artesanalment a força de pasta de farina, aiguardent i espécies. Cap destacar els peculiars adorns d'aquests rotllos, complint fidelment amb les tradicions. El territori de Morella està esquitxat d'ermites i Creus de Terme, pel que aquestes celebracions és estenen pràcticament tots els caps de setmana de primavera. Aquest cicle s'inicia en l'ermita de Sant Marc i cap destacar, entre altres celebracions, Els Apostols de la Llàcua, el 1 de maig. Es tracta d'un menut poblat medieval, integrat per un conjunt de masies, on existia escola i Església. Aquesta festa congrega a nombroses persones. El punt en comú d'aquestes tradicions és la benedicció dels quatre punts cardinals del terme, un ritual que beneeix el cel, la terra i la vida.

EL CORPUS DE MORELLA

Tradició, bellesa i solemnitat des del Segle XIV

La celebració del Corpus Christi de Morella és, juntament amb la de València, la més antiga del Mediterrani. El seu origen data de 1358 i encara conserva el seu ampli contingut de quadres bíblics. Se celebra el diumenge següent al Dijous de Corpus que marca el calendari catòlic. La vespra, el dissabte, se celebra "La Degolla", on s'escenifica la matança dels Sants Innocents. La participació infantil és multitudinària, vestint una peculiar indumentària en blanc i roig, i portant en la mà una espasa de fusta que "taquen" de safrà i aigua. L'algaravia infantil recorre els carrers morellans acompanyada d'una sèrie de personatges bíblics. El diumenge de Corpus cobra un especial colorit. A la tarda se celebra la Processó General, en la qual participen centenars de veïns i veïnes. Aquesta comitiva representa escenes i nombrosos  personatges del Nou i Antic Testament, els Profetes. els Evangelistes, l'Arca de l'Aliança, els Apòstols, desenes d'imatges de sants, patrons gremials, Els Cirials, Angelets, xiquets i xiquetes vestits d'àngels que omplen els carrers de pètals de rosa, i tot concloent amb el pas de la Custòdia sota pal·li. Cap destacar també el pas de l'Àliga, un dels símbols més emblemàtics i ancestral de la ciutat així com la desfilada dels quatre gegants de Morella, uns dels més antics de la Comunitat Valenciana.

EARLY MUSIC MORELLA

Acadèmia i festival internacional de música medieval i renaixentista.

A finals de juliol té lloc una trobada musical a Morella entre el passat artístic de la Corona d'Aragó i el present de la ciutat que conserva una de les representacions més peculiars de patrimoni musical: les pintures de la Dansa de la mort. Motiu i excusa per situar l'Early Music a Morella, aquesta aventura musical està formada per la teoria i composició del segle XV, els inicis de la notació blanca, el còdex Montecassino, les músiques instrumentals o religioses al costat de les villanellas, frottolas, madrigals i villancets, sense oblidar la música tradicional de tota de la Mediterrània, tan necessària per comprendre la complexitat cultural que caracteritza les persones d'aquest Mare Nostrum.

La combinació dels elements de la música històrica juntament amb la tradició oral, constitueixen l'essència de l'Early Music Morella. A cada edició, a més del Early Music Festival i l'Acadèmia, l'audiència pot gaudir d'una multitud d'activitats paral·leles (visites guiades, exposicions, conferències, sessions de jam, tallers...).

FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA D'ORGUE

Els sons celestials de l'Església Arciprestal

Entre la primera i segona setmana del mes d'agost Morella celebra, des de fa més de 25 anys, un Festival Internacional de Música d'Orgue, que té com a  punt de partida i eix dels concert l'orgue monumental de l'Església Arcipestral de Santa María la Major. Construït pel organista de Cretes (Terol) Francisco Turull, és un dels instruments més importants i imponents de l'Escola Valenciana. Turull va començar a construir l'orgue de Morella en 1717, concloent el seu treball en 1720 . Aquesta peça barroca consta de quatre mil veus o tubs, i està formada pel gran orgue i la cadereta. A més de gaudir amb el seu so en el marc del Festival, l'orgue sona en les festivitats de Morella i en la majoria de les celebracions litúrgiques dominicals. El Festival de Música va nàixer de la mà de l'organista argentí Ricardo Miravet (Còrdova,1930), qui durant anys va dirigir la restauració de l'orgue de Turull. Miravet ha estat organista titular de Sant Germain de París i cada any porta fins a Morella a prestigiosos organistes i músics de cambra. SANT ROC

Les festes de l'estiu, bous, música i molta marxa

Durant la meitat del mes d'agost se celebren cada any a Morella les festes de Sant Roc. Són les festes d'estiu, festes de carrer, de "bous per la vila", encierros, xarangues, orquestres i nombroses activitats que reuneixen a morellans i visitants. A més, el mes d'agost ofereix cada setmana diverses possibilitats d'oci. L'Agost cultural, la Setmana de la Joventut, les festes de Sant Roc i la setmana d'Esport i Salut, que sol celebrar-se els últims dies del mes.

LA FIRA DE MORELLA

Privilegi del Rei Jaime I que avui és espai comercial ramader, agroalimentari i tota una atracció turística

A l'ocupar aquestes terres en el segle XIII, el rei Jaume I d'Aragó va donar amb fermesa el comerç i la ramaderia, i va prendre una decisió que va marcar per a sempre la importància de Morella. La ciutat conta amb el privilegi que atorgara el monarca el 6 de març de 1256 i que autoritzava al poble morellà a celebrar un mercat setmanal i una fira anual de bestiar. La Fira de Morella se celebra el segon cap de setmana de setembre. La ramaderia sempre ha tingut gran transcendència en la vida dels morellans. Els fruits de la terra sempre han estat transformats per a la indústria pels homes i dones del camp des de les explotacions agràries de caràcter familiar. Des de fa segles, en les quasi quatre-centes masies del terme de Morella s'ha depès del cicle anual agrícola: la sembra, la sega, els fruits, l'elaboració de farines, el pa, el vi.... I també del cicle vital dels animals, el pastoratge, la matança, la fabricació de formatge, de conserves, i la llana, element que ha enriquit a Morella, sobretot en el segle XIX i principis del XX amb una important industria tèxtil.

La Fira de Morella segueix sent un gran centre comercial i una de les cites de trobada més importants per a Castelló i les terres veïnes d'Aragó i Catalunya, convertint-se, a més, en un punt d'interès turístic. La Fira s'estén pel passeig de L'Albereda amb centenars d'espais comercials dels sectors agrícola i ramader, agroalimentari i de productes artesanals.

NADAL I REIS

Acomiadar l'any a Morella

El calendari morellà de Nadal ofereix nombroses possibilitats, des de les tradicions nadalenques, arrelades en les famílies, fins al cant de Nadales pels carrers. Però el que marca aquestes dates és la celebració cada dia, d'alguna activitat dirigida a tots els públics. Festes i cites com Jocambient, que se celebra la primera setmana de gener i que consisteix en un macro espai de jocs infantils. A més, la cavalcada de Reis de Morella és una de les més vistoses i curioses de la Comunitat Valenciana. I, el millor, passar la Nit de cap d'any a Morella és una experiència inoblidable, rebre el nou any des d'una casa de turisme rural, o des de qualsevol dels hotels, restaurants i locals d'oci, converteix aquesta data en un instant de diversió i molta màgia.

 

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge