Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Cultura i Patrimoni >
  4. Monuments
facebook twitter
El temps unix les històries
Imatges: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
El temps unix les històries

Monumentsvolver

EL CASTELL

Fortalesa d'històries i llegendes

Morella obre les seves portes, torres que han vist pasar la història, que van veure com el Rei Jaume I va entrar trionfant en la ciutat començant la Reconquesta. Descobreix com les muralles medievals envolten la teva estança i pasetja per la ciutat, disfruta amb un patrimoni històric únic, diferent. Pots palpar la història a l'abric de les pedres.El Castell, que domine un ocea de muntanyes, ha sigue una de les fortaleses més imponents del Mediterrani. Els pas de nombroses civilitzacions, prehistòriques, ibers, romanes, musulmanes, cristianes han deixat la seva petjada en esta impresionant construcció habitada ininterrompudament des de el III Mileni abans de Crist.

Cada pedra conte històries, llegendes, aliançes i conflictes. Sales i Pati d'Armes que ha sigut escenari de batalles de El Cid Campeador, de guerres com la Guerra de Successió i eix de les guerres Carlines. Aquestes pedres han sigut testimoni del temps dels Catars i  Austries. Des de la part alta podràs volar per el cel de Morella, cadenes montanyoses s'extenen davant teu i el descens visual, panoràmic de les cases morellanes als peus del Castell et pareixeran un  eixam de teulats rojos.

 

 

 

CONVENT DE SANT FRANCESC

Tota la bellesa del gòtic

Aquest convent gòtic marca l'accés al castell. Al costat d'altres edificacions històriques annexes es convertirà en el Parador Nacional de Turisme de Morella. L'Església del convent, del segle XIV, mostra la bellesa i senzillesa del gòtic original, com les restes del claustre. En la Sala Capitular es conserva una de les mostres més antigues de l'art macabre espanyol, La Dansa de la Mort, pintures del segle XV que uneixen a la noblesa, als senyors feudals i al poble entorn de la mort, un viatge que iguala les classes socials.

On és el teu tresor, ès el teu cor (Dansa de la Mort. S.XV)

 

LES MURALLES MEDIEVALES

Murs que protegeixen i abraçen

Les Muralles envolten tota la ciutat de Morella. Encara que d'origen anterior a la Reconquesta de Jaume I, l'actual muralla data dels S.XIV-S.XV amb la modificació del S.XVIII de la seva part superior, ara en espitlleres. Són 2 quilòmetres de muralla, franquejada per 7 portes i 10 torres algunes de les quals ara alberguen diferents museus.

La porta de San Miquel, Sant Mateu, del Forcall, la porta del Rei, per on entrarà Jaume I a Morella; la Porta Ferrisa, escenari de l'entrada del cavaller Blasc de Alagó quan va prendre la ciutat als musulmans; o la Porta de la Nevera, situada prop de la nevera o pou de neu on es guardava la neu. Són murs d'entre 10 i 15 metres d'altura amb espessor de 2 metres. Les muralles conformen la silueta sinuosa de Morella, coronada pel Castell.

                   

                       

ESGLÉSIA ARXIPRESTAL SANTA MARIA LA MAJOR

El millor art sacre mediterrani

És un dels temples més bells del Mediterrani. Edifici gòtic que reuneix en una mateixa façana dues portes de gran interès, la dels Apòstols i la de les Verges. En el seu interior cal parar en l'escala de caragol que dóna accés al cor, realitzada en estuc de guix policromat, així com el Pòrtic de la Glòria, el Judici Final, l'altar major barroc churrigueresco, els grans i coloristes rosetons de vidrieres originals de l'escola valenciana del segle XIV i el orgue  monumental, creat per Turull, de l'escola Aragonesa, en 1719. Avui es pot gaudir amb el so ple dels 4.000 tubs de l'orgue en el marc del Festival Internacional de Música d'Orgue que cada mes d'Agost es celebra a Morella. Música sacra, clàssica i coral que és un dels atractius d'aquesta Església. 

 

 

 

CASA DE LA VILA, DEL CONSELL, CORT DE JUSTÍCIA I PRESÓ

Entre el passat i el futur

L'edifici de l'Ajuntament construcció del segle XIV, llueix majestuós en el centre urbà de Morella. La construcció integra espais tan interessants i atractius com La Llotja, les sales gòtiques del Consell i de la Cort de Justícia. L'Ajuntament morellà ha sigut testimoni de destacades cites històriques, i posseeix el premi Europa Nostra a la recuperació arquitectònica del patrimoni. A més, les seues impressionants sales són escenari permanent d'exposicions artístiques, actes culturals, congressos i altres esdeveniments.

L'AQÜEDUCTE

L'enginyeria de l'aigua

Acueducto

Aquesta bella construcció, de 1318, conserva la senzillesa del gòtic, sent una destacada obra hidràulica. Es conserven dos trams que ens ensenyen com en temps medievals es transportava l'aigua per a abastir a la població morellana. Les restes d'aquest aqüeducte es troben en un paratge amb vista impressionants de la comarca dels Ports.

ESGLÉSIES I ERMITES

L'arquitectura religiosa

Morella està esquitxada d'esglésies i ermites. En el nucli urbà podem descobrir la de San Miguel, convertida en Centre de Salut, és un edifici del segle XVII, l'Església de Sant Joan, o l'Església de San Nicolás, edifici del segle XIII, de romànic tardà i que alberga el Museu del Sexenni. En l'extens terme municipal hi ha exemples d'aquests edificis, la majoria gòtics, que sorgeixen en paratges naturals i que sumen detalls com Creus de Terme o "peiró". Prop de Morella es troben les ermites de Santa Llúcia, pròxima a l'aqüeducte, o la del barri de La Puritat.

MORELLA LA VELLA

Les petjades de la Prehistòria

Aquesta masia, situada a 6 quilòmetres de Morella, és el lloc on van habitar els primers pobladors d'aquesta terra. Els abrics de les roques conserven unes interessants pintures rupestres, escenes de caça, que són Patrimoni de la Humanitat, incloses en l'Art Rupestre Llevantí.

PALAUS I CASES PAIRALS

Un passeig per la història i la vida

Cardenal Ram

Recórrer la ciutat és anar descobrint bells palaus i cases pairals com la Casa Piquer (segle XVI) i la Casa del Consell i els Estudis (S.XVI) que alberguen en els seus fonaments l'antiga Casa dels Estudis seu de l'escola de la vila, situades en la Plaça dels Estudis.

La Casa de la Cofradia de "LLauradors" (segle XVII), Casa Rovira, on conta la tradició que San Vicente Ferrer va obrar el miracle de ressuscitar a un xiquet que la seua mare havia oferit al sant com sacrifici. Palaus com el del Cardenal Ram (segle XVI), convertit en hotel, Palau del Marquès de Cruilles (segle XVI), o el Palau dels Ciurana de Quadres (segle XIV)

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge