Imatges mapa turístic Morella
  1. Et trobes a
  2. Inici >
  3. Cultura i Patrimoni >
  4. La Morella Moderna
facebook twitter
Dibuixar el futur en Morella
Imatges: 1 2 3 4 5 6
Dibuixar el futur en Morella

La Morella Modernavolver

EDIFICIS SINGULARS, AVANTGUARDA VIVA, PAISATGES INTEGRATS

Morella és un lloc on es defensa la integració en el territori de la història i de la vida, del passat i del futur. Diuen els professionals de l'arquitectura que aquesta ciutat és un exemple de convivència, d'harmonia, entre patrimoni i avantguarda. Una espècie de parc temàtic d'arquitectura medieval, gòtica i moderna. Hi ha una combinació amable i sàvia ens tots els estils artístics i històrics del nucli urbà. L'estima per la ciutat que sent el poble de morella ha aconseguit al llarg de la història no trencar aquest conjunt visual i estètic. La bellesa urbana està arrelada en la mateixa vida morellana. I avui poden gaudir-se diversos exemples d'aquesta forma de mirar el futur d'una ciutat antiga.

L'Escola-Llar de l'Albereda, situada en aquest ampli parc que envolta la ciutat, és un edifici creat per la prestigiosa arquitecta Carme Pinós. Un projecte que va merèixer en 1995 el Premi Nacional d'Arquitectura. Pinós, que en aquests moments compartia estudi amb el desaparegut arquitecte Enric Miralles, va aconseguir integrar paisatges al dissenyar un centre docent funcional, escalonat, fusionat al relleu de la muntanya i amb nombroses parets de cristall que permeten l'entrada de la llum, del sol i de l'impressionant paisatge de Els Ports.

Al costat d'aquest col·legi de Primària i el seu internat, es troba el nou Institut d'Educació Secundària, un projecte ideat pel reconegut arquitecte Heli Pinyó i que va ser nominat als Premis FAD, que concedeix Foment dels Arts Decoratives. L'IES de Morella, situat en L'Albereda, segueix les pautes del col·legi de Carme Pinós, remarcant encara més la integració de l'edifici en el paisatge natural. En ambdós casos es tracta de construccions senzilles, minimalistas, d'una bellesa atraient en les línies rectes, en l'ús d'elements arquitectònics i en la transparència del cristall.

Per altra banda, Morella va revolucionar en els anys vuitanta el concepte d'arquitectura integrada en el patrimoni històric al construir en l'interior de l'Església de San Miguel el Centre de Salut de la població. El projecte, ideat per l'arquitecte Francisco Merino, és impactant al conservar tota l'estructura interna de l'església, restaurant, fins i tot, els frescos de la cúpula i d'algunes capelles, pintures de l'artista de Morella, Cruella. El Centre de Salut és un conjunt de mòduls acristalats en independents que l'arquitecte va integrar en les diferents capelles de l'església. Una enorme i singular porta de ferro presideix la façana d'aquest temple.

Diuen els professionals de l'arquitectura que aquesta ciutat és un exemple de convivència, d'harmonia, entre patrimoni i avantguarda

La restauració de l'edifici gòtic de l'Ajuntament és altre d'aquests exemples. Projecte dissenyat per l'arquitecte Miguel del Rei que va merèixer un Premi Europa Nostra, al reconeixement d'una perfecta integració de modernitat i historia La Casa de la Vila ha conservat després de la seva recuperació, tot l'esplendor i bellesa del gòtic, incorporant elements moderns que semblen ingravits entre les gruixudes parets de pedra.

Finalment destacar el nou complex d'habitatges conegut com El Tint, per ocupar un solar d'una antiga fàbrica de tints tèxtils. Aquest projecte, dissenyat per l'arquitecte Lucas Castellet, conforma diversos blocs de moderns habitatges que semblen perllongar-se en l'espai urbà de la Morella amurallada i que envolten l'espectacular i antiga xemeneia industrial. Castellet també és l'autor del nou Poliesportiu i centre lúdic Jaume I, situat en L'Albereda, altre edifici singular que es fon en el paisatge.

 

Oficina de Turisme

Condicions legals

Crèdits

arc·estudi
Ajuntament de Morella Patronat Municipal Turisme de Morella asetmyco MORELLA COMUNITAT VALENCIANA UNIÓN EUROPEA L´oratge